Radiostyrt i tipshallen

När det arrangerades en RC-Dag i Växjö kom modellflygare från stora delar av Götaland för att flyga, handla och umgås med sina vänner.

Modellflygare och rc-entusiaster från stora delar av Götaland kom när Växjö RC-klubb bjöd in till RC-dagen den 21 januari med traditionsenlig inomhusflygning i stadens tipshall. Evenemanget som de senaste åren utvecklats till mer än bara inomhusflygning i en fantastisk hall bjöd även i år på radiostyrt för både vatten och land.

Efter en pandemipaus under några år var det många modellflygare som ville ta chansen att få flyga i den stora inomhushallen. På flera håll i landet arrangerar klubbar inomhusflyg under vinterhalvåret, men inte alla har tillgång till en hall av de dimensioner som Växjö RC-klubb. Tipshallen ligger i ett område med flera arenor och erbjuder finfina möjligheter till både parkering och boende.

Redan ute vid bilarna möter jag en trevlig modellflygare med flygplanet i den ena handen och radion i den andra. Det behöver inte vara mer komplicerat än så. Men naturligtvis var det många som släpat med sig halva hobbyrummet till hallen. Ska man kunna hålla sina modeller flygande en hel dag handlar det om att vara beredd på det värsta.

Det var många som var morgonpigga här i Växjö. Jag tror inte att evenemanget officiellt hade öppnat när de första flygplanen började cirkulera under hallens tak.

När det kommer till inomhusflygning är det smått eller lätt som gäller. De allra flesta modeller som flög var lätta inomhusmodeller i depron, men dagen bjöd även på en del annat spännande i luften. Ganska kvickt delades hallen in i fyra osynliga sektorer där varje pilot höll sig i den sektor som var närmast. Det var en och annan som under dagen utmanade denna struktur, med lite mer våghalsiga utflykter i alla delar av hallen. Till publikens förtjusning, men inte utan att det störde andra piloter i luften.

Stundom var det riktigt många modeller som flög i hallen och även om det skedde incidenter där man helt enkelt kolliderade i luften verkade de flesta få fart på sina maskiner igen. Inte minst tack vare hjälp från dem som tagit med halva hobbyrummet snyggt paketerat i väskor och lådor…

En som hittade en helt egen sektor att flyga i var Mattias som under flera av flygpassen lät sin FunnyCub sakta sväva ett par meter över den konstgjorda gräsytan. Samtidigt som flygplanen trängdes fem till tio meter upp i luften var det nära marken nästan helt fritt från andra modeller. Mattias berättade att han fyndat modellen begagnad och att den trots sin enkelhet var otroligt rolig att flyga.

Det var ett hundratal modellflygare som kom till hallen under dagen. De modellflygande vännerna som kört från Kalmar stod under dagen för några av de mest publika uppvisningarna med proffsiga formationsflygningar och intensiv luftcombat.

Den arrangerande klubben är ingen renodlad modellflygklubb. Här har man insett det fina i att ha fler än en RC-hobby.

Klubbverksamheten omfattar det mesta som går att radiostyra och under den varmare delen av året arrangeras regelbundet allt ifrån crawlingträffar till skalabåtdagar. Lite av detta kunde man få uppleva även i hallen under dagen.

Peder från Linköping hade tagit sig till Växjö med några av sina skalafartyg. Inte minst den halva(!) modellen av kanalfartyget Wilhelm Tham. Imponerande är det minsta man kan säga. Strax intill fanns möjligheten att stifta bekantskap med modellsegling i klasserna DF65 och DF90. Magnus som är engagerad i gruppen som tävlar i klasserna fanns på plats och delade med sig av all sin kunskap. I en annan del av den stora hallen hade klubben byggt en enkel minicrawlingbana och här fanns möjligheten att låna en av klubbens crawlers i skala 1:24. Något som verkade vara mycket uppskattat av stora som små! På plats i Växjö fanns även svenska Vario Helicopter och butiken RC Flight. Dessutom hade klubben ordnat med servering i hallen. En viktig detalj för att hålla igång ett evenemang som detta under en hel dag.

Att Växjöklubben valt att göra RC-dagen till mer än bara en lördag med inomhusflygning är verkligen positivt. Evenemanget är framför allt riktat till de som är på plats för att flyga, men det var under stora delar av dagen också en hel del publik i hallen.

Personligen hade jag gärna sett lite av ett program under dagen med några korta uppehåll i den fria flygningen för planerade ”uppvisningar” från några av de som tagit sig till Växjö för att flyga. Det är inte helt ovanligt på sommarens flygträffar och skulle kanske vara uppskattat av även de som är på plats för att flyga. Exempelvis skulle den mycket publikfriande combatflygningen av Kalmargänget kunnat vara en programpunkt i den änden av hallen där mycket av publiken fanns. Nu var vi bara några få som satt på läktaren intill och fick uppleva dramatiken i luftstriden på nära håll. Det hade också varit trevligt med ännu fler radiostyrda hobbyinriktningar på plats. Jag hade gärna sett både rc-lastbilar och radiostyrd bilsport i hallen! Kommer du och din klubb nästa år?

Sammanfattningsvis är evenemanget i Växjö proffsigt arrangerat av ett engagerat gäng, med klubbens ordförande Douglas i centrum. RC-dagen i Växjö har arrangerats i mer än ett decennium och har all potential att fortsätta utvecklas och locka modellflygare i många år till. Det är synd att evenemanget främst lockar de som kan köra till Växjö över dagen. Det fanns flera prisvärda hotell i staden och evenemanget passar även de som har lite längre hit.