Mini Meet i Västerås

Västerås Modellbilsklubbs årliga evenemang Mini Meet arrangerades i år den 26 augusti hos Aros Motorveteraner ute på Johannisbergs flygplats. Det var en hel del modellbyggare som hörsammat klubbens inbjudan, både som utställare och besökare. Vi som varit med i svängen ett antal år, likt undertecknad ”plastlangare” vet att detta är en gemytlig utställning som man gärna kommer tillbaka till. Det kan vara lite trångt ibland. I år bjöd moder natur på en fin sensommardag så länge utställningen pågick så bänkarna utomhus kunde utnyttjas för både fika och umgänge. Klubbens cafe-erbjudande är både populärt och prisvärt, och visst är det lika viktigt att träffa likasinnade gamla och nya kompisar som att ställa ut modeller.

Vi får inte heller glömma att utställningen också bjuder på ett populärt swap-meet där man i år kunde köpa nytt från Virago Hobby eller botanisera bland andra modellbyggares städningar i sina gömmor. En riktigt stor chans till fynd bjöd Svenne Åström från Norrtälje som nyligen flyttat och behövde städa ut i sitt förråd. Här såldes både byggt och obyggt samt objekt till fyndpriser och det var inte mycket som Svenne fick packa med sig hem igen. Vi får tacka klubben för ytterligare en trevlig träff och nu får man ladda om till nästa år som skall bli den 30:e upplagan av denna träff.

Att modifiera sitt bygge är en utmaning och en byggare som både har kul idéer och behärskar detta väl är Amelie Nordlöv. Denna Citroen 2CV har blivit trehjulig och man kan väl ana lite drag av Tratraplan i bakänden. Kul!

Bygget som fick Virago Hobys pris har undgått mina blickar på ett par tidigare utställningar. Christer Johansson byggde denna till tema-klassen på BUCK förra hösten. Men både där och på GGG fick jag inte någon eller mycket lite tid att titta på utställningsborden. Kanske inte direkt det mest avancerade eller väljdetaljerade objektet. Men den hade ”det” som fångade min blick för dagen. Epa-traktorer, eller A-traktorer, dessa kulturbärare eller otyg, kallat vad du vill. Men denna Volvo 140-EPA hade charm, eller hur. Jag glömde fråga Christer om det är en resinkaross eller något 3D-printat som är utgångsmaterialet för detta bygge.


Ett annat lite charmtroll är den lilla BMW Isetta i vitt och rosa som Yvonne Gullberg har byggt. Satsen är från Gunze och den kom för 20-talet år sedan i en dubbelsats tillsammans med Messerschmitt KR200. Börjar bli sällsynt nu.

Allas vår Greve, Claes Beck-Friis, har haft en relik uppe på modellbyggarbordet. Denna rödvita formelracer, en Alfa Romeo från 1950, är en byggsats som kommer från formar som härstammar från 50-talet. Det är Merit som skapat den första modellen men denna har genom åren givits ut under många olika varumärken, som till exempelvis Smer. Nu kan man hitta den under det polska märket Mister Craft i vissa lågprisbutiker. Satsen är ”all-plastic”, utan gummihjul som är dagens standard. Claes berättade också att hans sats hade en del brister och gjutfel men som vi vet är detta inget som hindrar en van byggare.


Lastbilsklassen var mycket tunn i år då det visar sig att en stor lastbilsträff som lockade lastbilsfolket hölls på Mantorp Park samma helg. Men vi fick ändå se ett härligt bygge av Göran Kindlund. Till denna ursvenska Volvo Titan tankbil har Göran utgått från Czech Truck Models fina resinsats. Där får du hytten. Resterande får du själv plocka från andra satser eller scratchbygga.

Nils Kågström från Laxå hade flera fina byggen presenterade och som alltid när det lämnar hans byggbord är dessa snyggt lackade och väldetaljerade. Den finna Porsche 911:an är inget undantag och Cobra Kit Car (överst på sidan) var väldigt läcker i sin röda färg och de fina ekerhjulen var suveräna. Om de var suveräna så måste man ändå säga att hjulen på hans Yamaha var enastående. Här har Nils gjort riktiga hjul med metallekrar. Ett tidskrävande arbete som krävde mycket tålamod enligt honom. Men visst ger det modellen ett väldigt realistiskt utseende.

Sist men inte minst så visar jag en bild med två objekt från Dollar Sullivans hand. En härlig röd HD chopper i skala 1/8. Donnan i bakgrunden tror jag även den är figur i resin i samma skala och och det är Elvira.