Slotmania – mani på slotracing

TEXT & FOTO: LARS GUNNARSSON

Slotmania är en av de största marknaderna för slotracingintresserade i Europa. Den lockar handlare och samlare från Europa och andra delar av av världen.

Slotmania hålls två gånger per år och på en ganska avsides plats, i Festhalle i den lilla staden Stetten uppe i bergen strax söder om Stuttgart. Enligt arrangörerna är Slotmania ”den största samlarmarknaden i Europa” för slotracingfolket, men det finns en mässa i Madrid som gör den rangen stridig.

En av säljarna är engelsmannen Phil Smith, som också har en välrenommerad hemsida för i huvudsak Scalextric. Det här är 27:e året som han åker på Slotmania. Han har förstås en mängd slotracingbilar i sin ägo, men han har aldrig kallat sig samlare. Detsamma gäller hans resesällskap till Slotmania, Brad Blohm från Detroit i USA. I många år har de två åkt på slotracingmässor runt om i världen och på Slotmania har de en åtta meter lång bordsyta bredvid varandra, smockfulla med samlarobjekt.

– Jag är en mix av samlare, handlare och racer. Och jag gillar att resa och det är tack vare dessa små bilar som jag får tillfällen att resa och se världen, säger Brad.

Brad Blohm från Detroit i USA reser runt i världen på slotracingmässor. Slotmania i Stuttgart missar han inte. På bilden står rariteter i skala 1:24.

En som definitivt är en samlare är Edward Schalhas från Lichtenstein.

Hemma har han cirka 4 000 bilar i sin samling och på Slotmania gör han nya fynd. Han köper som besatt och hans gode vän använder ordet ”addicted” för att beskriva Edwards intresse.

– Min samling ska växa. BRM och Revoslots är mina favoritmärken. Jag är ett freak och därför åker alltid till Slotmania, säger han och kommer med kassar och lådor fulla med nyförvärvade BRM-bilar i skala 1:24. (Kompisen försäkrar att Edward ”har en budget för detta”.)

En storhandlare, Edward Schalhas ökade på sin samling av bibanebilar till drygt 4 000.

EN HEL HELG MED GODA VÄNNER

Under höstens marknad fanns sammanlagt 140 meter försäljningsbord. Klockan 9 på lördagsmorgonen började handlarna att packa upp. Flera av dem har deltagit i många år och känner varandra väl, som ett stort gäng. Det var stressigt och snabba affärer gjordes om rariteterna. Klockan 11 vällde allmänheten in och fyllde salen. Genomsnittsåldern var påfallande hög.

På Slotmaniamässan delade 75 säljare på 140 meter bord.

Slotmania startade i början av 1990-talet av de två tyskarna Ralf Hick och Vollker Walliser. Den sistnämnda blev tragiskt nog skjuten till döds i sitt yrke som polis. Hick drev mässan på egen hand ett år, men det var jobbigt, så han frågade sin gode vän Andreas ”Andy” Mueller om han ville var med. Och på den vägen är det. I dag är Andy ensam boss över tillställningen.

– Jag köpte alldeles för många H0-bilar när jag var grabb. Det blev till en enorm samling och nu passar jag på att sälja av en del, säger han vid sitt bord invid entrén. För den inre cirkeln runt Andy inleds Slotmania alltid redan på fredagkvällen med stor middag på värdhuset Schwedenscheuer i Echterdingen. Glada äldre män från runtom i Europa droppade in efter hand och snart var samtalsvolymen mycket hög. Värdshuset har sin sverigehistoria, som kan vara värd att berätta: en svensk soldat som skadad hamnade bakom fiendens linje under Trettioåriga kriget hösten 1634 – troligen efter det nesliga nederlaget vid det närbelägna Nördlingen den 6 september – togs om hand och blev kvar i trakten. Han repade sig, valde att stanna och blev lantbrukare. Hans lada står fortfarande kvar och är i dag ett värdshus. Utformningen är ”typiskt sydsvensk”, ett korsvirkeshus med ett brant yttertak.

Andy Mueller är arrangör av Slotmania och passade även på att sälja av lite av sin samling Faller-bilar.

I de utvaldas skara runt middagsbordet fanns holländaren Hugo Dekker. Han har en av världens mest exklusiva samlingar av slotracingbilar enbart i skala 1:24 hemma i Holland. Även han åker regelbundet till Slotmania och i år hade han ett försäljningsbord med godsaker i sin skala. För några år sedan tillhörde han Europaeliten i den extrema tävlingsformen av slotracng, vars bilar han själv kallar ”flying pancakes”. Numera ägnar han sig enbart åt verklighetstrogna slotracingmodeller, medan sonen Desmond har tagit över tävlandet och tillhör världseliten. Hugo fyndade också på marknaden. – Jag gillar att renovera bilar och köper därför gärna lådor med överblivna delar, säger Hugo.

Han går runt ett varv och kommer tillbaka med en låda med karosser, vindrutor och andra plastdetaljer. Den är en utmaning att göra en trasig modell komplett. En bit bort står tysken Berhnhard Schmittner. Han har bestämt sig för att bara samla och handla med äldre 1:24-bilar. Därför säljer han ut en låda med 60-talschassien från Cox i skala 1:32. Sex chassien för 700 kronor.

Den förre storstjärnan i slotracing, holländaren Hugo Dekker var på Slotmania för att både sälja och fynda karosser och reservdelar till sina byggen i 1:24-skalan.

ETT STORT UTBUD

Om man vill fynda, köpa små partier till bra priser, få nya intryck, se produkter som man inte trodde fanns och träffa likasinnade och utbyta erfarenheter och kunnande, då ska man åka till Slotmania. Här hittar man alla typer av tävlingsbilar för slotracing, både begagnade och nya, och alla tänkbara tillverkare. Eftersom vi befinner oss i Tyskland ser man mycket Carrera och Faller. Skala 1:32 är den dominerande slotracingskalan i världen, men många tyskar är förtjusta i den större 1:24-skalan och på Slotmania finns en mängd samlarobjekt i den storleken. Det råder jämnvikt mellan de två skalorna, och så finns förstås också en mängd objekt i Fallerskalan 1:64. På Slotmania hittar man även byggsatser och kompletta bilbanelådor. En orörd Fallerlåda från 1965 kostar motsvarande 4 500 kronor. Oöppnade byggsatser från 1960-talet står överlag högt i kurs. Världens dyrbaraste slotracingobjekt sägs vara en orörd byggsats från Cox med ett chassie av magnesium och kaross av plast till en Chaparral 2E, bilen med en hög bakvinge. En amerikan – som bara måste ha modellen – betalade 12 000 USA-dollar för byggsatslådan …

En orörd Fallerlåda från mitten av 1960-talet.

En Scalextric original-Bugatti sprang i väg runt 20 000 kronor redan på 1980-talet innan en “replica” tillverkades. Små tillverkningsserier och udda färger leder till höga priser. Ett exempel är Scalextrics svarta Bentley. Den tillverkades huvudsakligen i grönt, men den gjordes även en lite serie med svart kaross. Priserna varierar stort, men man kan få punga ut med en eller två tusenlappar för en svart Scalextric-Bentley beroende på skicket. Ett exempel på en eftertraktad bil på Slotmania är en Carrera-Mercedes från tidigt 1960-tal. En samlare fick förr året punga ut med motsvarande 4 000 kronor.

Det råder även en kommers kring reservdelar på Slotmania. Oöppnade förpackningar av däck, fälgar, motorer, drev, axlar och lager vill samlaren dock helst inte öppna, eftersom förpackningen i sig är ett samlarobjekt. Detsamma gäller byggnader. Kompletta byggsatslådor från tyska Herpa med depåbyggnader och kontrolltorn kostar 1 500 kr styck. En Carreraläktare i skala 1:32 från tidigt 60-tal kostar 600 kronor, och ett kontrolltorn från samma tid lika mycket. När det gäller figurer har utbudet i många år varit lite fattigt. Ofta ser man nygjutningar av Monograms och Scalextrics figurer från 1960-talet, men numera finns en rad tillverkare av nya slags figurer.

Matthias Kunz tillverkar och säljer räcken, grusfållor och däckbarriärer till bilbanor.

Rüdiger “Rudi” Fleischer heter en tysk som handbygger bilbanebilar från Grand Prix-sportens klassiska perioder på 1930- och 1950-talen. Detta är bilbanebilar för den verkliga finsmakaren. De är inte till salu, men de kan beskådas på hans egen hemsida: limited132.com. Däremot är Rüdiger agent i Tyskland för den Marsiellebaserade MMK Productions, som tillverkar modeller av klassiska sportvagnar i en utsökt kvalitet för slotracing. Dessa säljer Rudi på Slotmania. Med sig har han också ett per verkliga rariteter: två av Lionels rälsbanebilar i plåt från början av 1900-talet. Den ungefärliga skalan är 1:18. Här pratar vi alltså om hobbyns “genesis”. Efter 120 år är exemplaren förstås lite avskavda. Antikviteter ska man inte röra i onödan men möjligen renovera, och med tanke på att slotracinghobbyn handlar mycket om att handbygga och att få maskineriet att fungera, kanske det inte vore otänkbart att renovera dessa bilar?

– Nej, nej! De här bilarna ska inte röras. De har sin patina, säger Rudi. Han har köpt bilarna från USA, men är förtegen om vilket pris han fick betala. Men han vet att ett exemplar i “mint condition” har sålts i USA för 9 000 USA-dollar.

Rüdiger Fleischer visar stolt upp två av sina ögonstenar, två rälsbundna Lionel-bilar från 1910-talet.

Bredvid Rudi står vännen Uwe Kitza med ett smörgåsbord av bilbanegrejer, Här ståtar även hans bok i tre band om slotracingsamlande: “Slot Classic”, del 1–3 med olika undertitlar. Det är ett ambitiöst projekt, en “collector’s guide”. Vill man ha alla tre delarna kostar de ca 1 500 kronor. Beträffande böcker i ämnet bör nämnas Oliver Brandts bok ”The 60´s of slotracing”. Det är tegelsten om allt från slotracingens högperiod på 1960-talet. Boken är ett dyrt samlarobjekt. Ibland har den dykt upp på Slotmania, men inte i år.

Uwe Kitza har skrivit ett bokband med tre volymer om slotracing, en guide för samlare. Han är också expert på SMEC:s träklossmodeller från 1950-talet.

Det arrangeras även andra stora marknader i Tyskland likadana som Slotmania, till exempel Ruhrslot nära Duisburg och Germering nära München. I Spanien arrangeras två stora bilbanemarknader, liksom Slotmania två gånger om året, vår och höst. Foroslot i Madrid är definitivt en större marknad än Slotmania, men inriktningen är i första hand på nya objekt och inte på samlarobjekt. En marknad mer lik Slotmania ordnas på det pittoreska torget i staden Vic 60 km norr om Barcelona. I England är The UK Slotcar Festivals vid British Motor Museum i Gaydon störst. NSCC (National Scalextric Collecors Club) ordnar flera mindre marknader på olika platser. I USA finns en rad bilbanmarknader. Det speciella här är amerikanarnas faiblesse för 1:64-skalan. Tre fjärdedelar av objekten på dessa marknader tillhör den lilla skalan.

Det fanns gott om gamla men kompletta bilbanor och tillbehör på Slotmania.

Generellt gäller att det fanns många fler bilbanemarknader innan eBay.

Nästa Slotmania i Stuttgart arrangeras den 22 mars 2025. www.slotmania.de