Scratchbygg en skalabåt, del 5

I den sista delen av denna artikelserie ska vi fördjupa oss i ljud, ljus och andra effekter som kan installeras på en skalabåt för att ge modellen mer liv.

Ljud och ljus är enkla sätt att ge modellen liv. Med dagens LED- och mikroprocessorteknik är det både billigt och enkelt att ljus- och ljudsätta sin modell. Ljudmoduler finns att köpa färdiga, allt från relativt enkla system som bygger på några oscillatorer till fullfjädrade ljudsystem med samplat ljud från riktiga båtar. I äldre nummer av AoH bl. a. 4-6/87 finns byggbeskrivning till riktigt trevliga ljudsimulatorer. För mina modeller har jag valt Model Sounds MasterBlaster som egentligen är MP3-spelare med minneskortläsare, förstärkare och högtalare monterade i ett cylindriskt aluminiumchassi. 

Detta var inledningen på artikeln. Läs mer i Allt om Hobby nr 3/2019.

Allt om Hobby nr 3/2019 fanns ute till försäljning hos våra återförsäljare under juli och augusti 2019! Du kan fortfarande hitta tidningen i vissa välsorterade hobbybutiker och den går att beställa direkt av oss på förlaget. Priset är detsamma oavsett var du köper den. Klicka här för att komma till vår webbutik!

Du kan också prenumerera på Allt om Hobby! Då får du tidningen bekvämt hem i brevlådan sex gånger om året, och till ett lägre pris jämfört med att köpa lösnummer! Läs mer här: www.alltomhobby.se/prenumerera. Du kan även läsa tidningen digitalt i vår app. Läs mer här!