Marknaden i Ekskogen

Den första lördagen i september arrangerades åter mj-marknaden i Kårsta-Ekskogens bygdegård.

Mj-marknaden i Kårsta-Ekskogens Bygdegård, som i år arrangerades i början av september, har redan etablerats som en trevlig hösttradition. Evenemanget har för många blivit starten på mj-säsongen. Initiativtagare till evenemanget är Per-Evert Staff och marknaden arrangeras i samarbete med den lokala bygdegårdsföreningen. Per-Evert som tillsammans med sin familj driver företaget Staffs Hobbyhörna har mångårig erfarenhet av att sälja på marknader. Han upplevde att det saknades ett evenemang i Stockholmsområdet tidigt på hösten och valde därför att bjuda in till en första marknad år 2018. Evenemanget blev uppskattat av både handlare och besökare och efter en pandemipaus var det i år den tredje gången som marknaden arrangerades. Per-Evert berättar att platserna inomhus i princip varit bokade av samma handlare år efter år.

Trots den rurala miljön är det mindre än en timme från både Stockholm och Uppsala till bygdegården för den med bil. För den som reser kollektivt är det bara en kort promenad från hållplatsen Ekskogen på Roslagsbanan. Under lördagen var det ett tiotal handlare och småserietillverkare som fanns på plats för att träffa nya och gamla kunder. Bygdegården har begränsat med utrymme och således kunde man hitta några av handlarna under tälttak ute på gårdsplanen. På den lilla scenen i bygdegården fanns Cege och Håkan från gruppen Rclastbilar.se med sina snygga moduler och fantastiska modeller i skala 1:87. Att även en mindre marknad som denna har upplevelser som detta att bjuda på är naturligtvis positivt.

Det var under lördagen ca 250 entusiaster som besökte marknaden. Stundtals blev det en trängsel i gångarna som påminde om Hjulmarknaden i Blå Hallen, men möjligheten att fika och träffa handlare ute bidrog ändå till att det var en rotation som snabbt minskade trycket i de relativt smala gångarna. Den som missade årets marknad kan redan nu boka in lördagen den 2 september 2023 då handlare och besökare åter är välkomna till marknaden i Ekskogen.

Att samarrangera hobbyträffar och marknader med lokala bygdegårdsföreningar kanske kan vara något även för dig eller din förening. Vi behöver fler evenemang inom alla hobbyområden och när stora evenemang är svåra att räkna hem ekonomiskt kan mindre evenemang kanske vara något för fler!