Hornby satsar på Bluetooth i loken.

Brittiska Hornby kommer under våren 2023 med en satsning på tågstyrning med Bluetooth. Inom kort släpps den nya kostnadsfria appen HM7000 och under våren planerar Hornby att de första digitaldekodrarna med Bluetooth finns ute på marknaden. Dekodrarna har stöd för även DC och DCC.

Med appen HM7000 från Hornby kan varje lok kontrolleras via Bluetooth och det krävs alltså inget digitalsystem för att köra loken individuellt och digitalt med digitala funktioner. Den som har en analog anläggning behöver endast vrida på spänningen i rälsen från en analog transformator. Det ger kraften till dekodern för lokets framdrivning. De digitala signalerna till dekodern skickas direkt mellan appen och loket med en Bluetoothdekoder. På en anläggning med DCC kan dekodern styras av digitalsystemet eller via Bluetooth från den telefon eller läsplatta som anslutits till dekodern.

Hornby planerar att under våren 2023 presentera flera nya dekodrar med DCC och Bluetooth.
Hornby planerar att under våren 2023 presentera flera nya dekodrar med DCC och Bluetooth. Bild: Hornby

Initialt kommer Hornby med sina Bluetooth/DCC dekodrar med fyra olika gränssnitt: 6-pin (endast standarddekoder utan ljud), 8-pin, Next18 och 21-pin (med eller utan ljudfunktioner). Det är ännu oklart om Hornby kommer marknadsföra de nya dekodrarna även genom det flertal europeiska mj-varumärken som företaget kontrollerar eller om dekoderstyrning via Bluetooth kommer lanseras av fler mj-tillverkare under året.

Vi har förbokat dekodrar och en test av tekniken kommer i ett kommande nummer av Allt om Hobby!

Se sortimentet av dekodrar här: https://uk.hornby.com