Gripen från Freewing

De senaste åren har utbudet av foammodeller exploderat. Företag som E-flite och Freewing har omfattande sortiment med de mest kändaflygplanen från flygvapnen. Svenskproducerade flygplan som Draken, Viggen och Gripen har fram tills nu lyst med sin frånvaro, trots att intresset för dessa ovanliga fåglar är stort runt om i hela världen.

Det var därför många med glädje mottog nyheten att Freewing under hösten kommer med JAS 39 Gripen som foammodell i en ungefärlig skala på 1:9 med en 80 mm EDF. Flygplanet kommer nästan helt flygfärdigt med rörliga deltavingar, fällbara landningställ samt positionsljus.

Modellen har en längd på 1613 mm och en spännvidd på 882 mm. Utan batterier väger modellen 2350 g. För att göra modellen enklare att transportera är dess noskon demonterbar. Flygplanet kommer i den speciella färgsättning som ett av det tjeckiska flygvapnets JAS-plan fått för att uppmärksamma 100-årsjubileumet av nationens flygvapen.

Modellen har en 9-bladig 80 mm borstlös fläkt, servon och fartreglage förmonterat. Innan den är helt flygfärdig måste den kompletteras med mottagare, sändare och batterier. Vi hoppas få möjligheten att provflyga modellen i ett kommande nummer av Allt om Hobby!