Archerdiorama i liten skala
Hur kan W-Models nya resinbyggsats av Archer användas för att skapa ett dynamiskt diorama med det lilla extra? Få tips och idéer i detta byggprojekt baserat på det unika svenska stridsfordon.
Under hösten 2019 kom W-Model med de första resinbyggsatserna av det svenska Archersystemet i skala 1/72. Det är en mycket välgjord modell som företaget har producerat. Det handlar dock om en modell från en liten tillverkare och det märks direkt att de fokuserat på att ta fram gjutdelarna till modellen, och i princip missat att skapa en byggbeskrivning… De medföljande instruktionerna från W-Model var bland det sämsta jag sett från någon tillverkare. Delarna var inte numrerade och det krävdes en hel del tid för att räkna ut var varje del på modellen skulle monteras. Men utifrån bilder av förebilden och många års erfarenheter av att bygga modeller med riktigt dåliga instruktioner gick det ändå till slut att bygga samman modellen.
Modellen är som sagt en småserieproduktion i resin. Fördelen med resin är att delarna kan vara mycket välarbetade även om de är mycket små. Nackdelen är dock det faktum att de också kan vara svåra att lossa från gjutstammarna, och att små detaljer lätt kan gå sönder under bygget. För den som är van vid vanliga plastmodeller kan även limningen vara en utmaning. Resin limmas företrädelsevis med CA-lim. Något som kan vara ett problem i synnerhet med små detaljer. Men, med detta sagt vill jag sammanfattningsvis ändå säga att det är en
trevlig byggsats! Det är kanske inte något för nybörjaren, men med tålamod och några timmar vid byggbordet kan du få en verkligt fin och detaljerad modell av Archer i skala 1/72.
GOD PASSFORM
Byggsatsens olika delar har en bra passform och under mitt bygge behövde jag varken justera några detaljer eller använda något spackel. Allt satt precis som det skulle. Det följde med en del etsade detaljer till byggsatsen. Inga onödiga små detaljer utan mycket genomtänkta delar som skärmar, trappsteg och konstruktionen för de stora backspeglarna på förarhytten. Genom att tillverka detaljerna etsade i metall får modellen ett klart mer realistiskt utseende än om tillverkaren valt att göra även dessa i plast.
Modellen jag byggde saknade en anslutning mellan den främre och bakre delen av dumpern. Med en statisk modell på ett diorama, som i mitt fall, spelade det en mindre roll. Det var bara att placera delarna intill varandra i den vinkel jag önskade. Eldröret kan roteras i 360 grader och vinklas i en nästan lodrät position. Stödbenen längst bak på fordonet kan höjas och sänkas efter behovet hos byggaren. På förebilden sänks eldröret ned helt horisontellt och skyddas av dumperns konstruktion vid transport. På modellen kunde inte denna konstruktion öppnas. Eldröret kan därför inte sänkas till transportläget i det utförande som byggsatsen levereras i. Vill du skapa detta i modell krävs således en del egna ombyggnationer. Oavsett detta framstår den färdiga modellen som ett otroligt tufft stridsfordon som kan ta sig fram överallt i de svenska skogarna.
KAMOUFLAGE
Det medföljde ingen målningsbeskrivning alls till modellen. Det är alltså helt och hållet upp till modellbyggaren att lösa detta på egen hand.
Förebilden är målad i en mörkt grågrön färgsättning som idag återkommer på många svenska stridsfordon. Då det enligt min mening var en för tråkig färgsättning för modellen i mitt diorama letade jag vidare tills jag fann en svensk stridsvagn i ett kamouflage med tre olika gröna nyanser. Både Archer och stridsvagnen opererar ju i samma terräng och jag gjorde därför bedömningen att det inte hade varit osannolikt att Archer hade kunnat haft det här kamouflaget.
Det första jag gjorde var att grunda modellen med en grå primer. Därefter lade jag på den ljusaste av de gröna nyanserna på hela modellen med airbrush. Eftersom det är så många vinklar och hörn på den lilla modellen i skala 1/72 bedömde jag att det var omöjligt att använda min airbrush till de två resterande kamouflagekulörerna. Det var bara att ta fram en pensel och handmåla resten av kamouflaget. Resultatet blev enligt min mening en riktig tuff Archer, klar för strid i de svenska skogarna!
DIORAMABASEN
Jag ville bygga ett diorama där min modell av Archer var i en verklig stridssituation. Gömd i skogen, vinklar Archer elröret mot himlen och avfyrar dess granater innan den omedelbart omgrupperar till en annan position för att fienden inte ska kunna sikta in sig på den position varifrån granaterna sköts.
Jag använde en 35 x 40 cm plywood som grund för dioramat. Den var stor nog att rymma både min Archer, några träd och en skogsväg. Det första jag gjorde var att limma några frigolitstyckenpå plattan för att skapa ett upphöjt ladnskap kring skogsvägen. Ett par stenar limmades också på plats för att skapa några naturliga berg på dioramat. Därefter täckte jag hela basplattan med ett tunt lager papperslera (papier maché). Så snart detta torkat blev ytorna målade med akrylfärger (gröna, bruna, gula, vita och svarta nyanser). Här använder jag inte modellfärger, utan den akrylfärg som går att köpa som hobbyfärg från olika fabrikat i många olika butiker. Mina färger kommer från norska Europris, men liknande går att hitta hos alltifrån Panduro till Rusta i Sverige. Därefter täckte jag hela ytan med olika kulörer av konstgjort gräs.
Skala 1/72 är en så liten skala att det enklaste är att spraya hela ytan med lim och därefter strö ut landskapsmaterialet på limmet. För att göra det så naturtroget som möjligt försöker jag alltid använda olika kulörer och längder på det konstgjorda gräset. Slutligen blev några modellträd placerade på dioramats ena sida. Dioramat har därefter kompletterats med en penselmålad bakgrund. Den gör man enkelt av en bit kartong där de billiga akrylfärgerna skapar en fond av skog och grå himmel.
LIV I DIORAMAT
På bilder där Archer fyrar av en granat är det tydligt att de superheta gaserna från drivladdningarna tar tre vägar ut från eldrörets mynning. Rakt fram och vinkelrätt åt vardera sida. Jag ville gärna ha flammande gasmoln för att simulera att en granat just avlossats och valde att göra detta med några små 9V lysdioder (5 mm) som drivs av ett vanligt 9V batteri.
För att hålla lamporna på plats placerade jag ett kryss av ståltråd i eldrörets mynning. Trådarna hade innan detta lötts på plats. För att skapa en osynlig strömtillförsel för lysdioderna har jag använt en tunn lackerad koppartråd. Min erfarenhet är att den fungerar mycket bra för ändamålet. Ledningen är dock knepig att hantera. Det kan vara svårt att få bort all isolering utan att skada den tunna tråden och där den ”osynliga” tråden inte behövs använder jag helst en vanlig tunn elledning med ett isolerande plasthölje.
Slutligen täckte jag lysdioderna med en ljust gulaktig bomull som jag behandlat med hårspray för att göra den så styv som möjligt. Jag försöker alltid använda så lite bomull som möjligt, det ger den mest realisitska effekten. Archern blev placerad strax intill träden på dioramat och med gasmolnet som går in bland trädgrenarna var det enkelt att låta de tunna ledningarna gömmas i trädets lövverk och ledas ned bakom dioramat där batteriet och en strömbrytare placerats. Därmed var mitt Archerdiorama i skala 1/72 slutfört. Jag hoppas att du genom denna artikel inspirerats till att själv skapa mer liv i ditt diorama!
DIORAMOR & MODELLER
Modellbyggaren Bjørn Jacobsen har fått stor uppmärksamhet för sina dioramor som ofta är fyllda av dramatik. Explosioner och bränder är ett återkommande tema. Hans dioramor är i huvudsak militära, men hans tekniker är applicerbara på alla former av modellbygge.
I en serie böcker med titeln Dioramas and Models beskriver Bjørn steg för steg hur han byggt sina dioramor. Böckerna som givits ut på engelska är rikligt illustrerade med Bjørns egna bilder. Byggbeskrivningarna är fokuserade på Bjørns stora intresse kring ”specialeffekter” och olika dioramaprojekt varvas med tips om alltifrån bakgrundsmålning till fotografering av modeller och bildredigering.
Vill du se mer av Bjørns olika projekt rekommenderas också ett besök på hans hemsida www.dioramas-and-models.com där utvalda delar av hans många projekt går att ta del av.