Att samla eller bygga?

När två intressen möts kan det vara svårt att välja vilket ben man ska stå på. Att vara samlare handlar oftast om att bevara föremålet i originalskick och gärna i obruten förpackning. Ett eventuellt samlarvärde finns också bara så länge modellen är helt orörd och helst har originalförseglingen kvar. Om man sedan också gillar att bygga, då uppstår en intressekonflikt.

Jag har alltid varit road av Airfix trevliga bilmodeller i skala 1:32 och dessa utgör en av mina verkliga samlarpassioner. Tyvärr krockar ju detta med det roliga, att bygga alla modeller man kommit över. För att komma till rätta med problematiken har jag därför försökt att hitta två exemplar av samtliga bilar i serien. När det gäller samlarvärdet är det bästa att hitta redan påbörjade satser för renovering. Så fort något är hoplimmat eller målat så sjunker priset drastiskt. På senare tid har som tur är en del av modellerna kommit i återutgåvor, vilket ökar chanserna avsevärt att det blir bygge av.

Ledsamt nog när det gäller byggkreativiteten är det ändå svårt att ge sig på en obruten förpackning. Är man som jag en inbiten ekorre är ju även återutgåvorna lite speciella med annorlunda förpackningar och omslagsbilder. Med facit på hand har samlingen med omonterade bilbyggsatser i stället vuxit med oroväckande hastighet i takt med återutgåvorna. De som verkligen har hamnat i vitrinskåpet är de påbörjade eller färdigbyggda bilarna som hittats på marknader och andra inköpskanaler. Vad är då lösningen för den som både vill bygga ihop modellen och spara den obrutna förpackningen?

Frågan blir förstås olöslig, man kan ju inte båda ha och äta kakan samtidigt. En möjlig utväg är att skaffa tre exemplar av varje modell, något som dock skulle belasta lagret av obyggda modeller ytterligare. Som samlare finns det ännu en stötesten och det är alla olika versioner av modellerna som kommit ut genom åren. I det aktuella fallet kan nämnas att de bilar som kom ut under amerikanska MPC:s flagga har andra kartongbilder. Dessutom innehöll de oftast kromade delar, vilket de engelska originalen inte kunde ståta med. Drömmen om att få samtliga Airfix-bilar byggda verkar som ni märker rätt så hopplös från min horisont. Till min glädje har dock ytterligare två återutgåvor aviserats under 2021. Lösningen för att få åtminstone dessa två bilar byggda blir som tidigare nämns att dränera bankkontot ytterligare genom att köpa ett flertal av modellerna. Det kan ju tänkas att jag vill peta ihop olika versioner utifrån samma byggsats och då räcker det ju inte ens med ynka tre exemplar.

I samband med att detta kom på pränt så plockades lådorna med bilmodellerna fram i dagsljuset från sin vilande existens i garderobens mörka katakomber. Eftersom det var ett tag sedan någon okulär besiktning skett av dessa så kändes mängden modeller ganska stor. Det visade sig att jag även hade köpt på mig dubbletter av några trafikflygplan från Airfix i skala 1:144. Som den oförbätterliga samlartyp jag är så började tankarna gro på en komplett kollektion även där. Illustrationerna på kartongerna är ju helt fantastiska även på dessa modeller.

Efter att ha stuvat in alla lådor på plats igen kändes det som om nyårslöftet inför nästa år var fixat och klart. Att släppa alla spärrar och behandla modellerna på det sätt de är avsedda för, nämligen byggas ihop. Alternativet är att lagra mängder av likadana modellsatser för säkerhets skull. En utbyggnad av huset skulle förmodligen bli nödvändigt om det senare alternativet valdes.