Amerikanska modeller i 1:24

Hans Bjelkhagen brinner för amerikanska bilar i både fullskala och modell. Det senare har resulterat i den egna webbutiken USA Modellbilar som säljer modellerna från Danbury Mint och Franklin Mint på den svenska marknaden.

Amerikanska bilar har alltid haft en särställning i Sverige. Tusentals bilar har sedan tidigt 1900-tal importerats till landet och för många har en amerikanare varit drömmen på fyra hjul. Utbudet av skalamodeller med amerikanska förebilder har genom åren varit enormt. Danbury Mint och Franklin Mint är två amerikanska modelltillverkare som båda startades under 1960-talet och som fokuserade på realistiska skalamodeller i skala 1:24.

Modellerna från de två företagen har världen över fått stor uppmärksamhet för det realistiska utförandet med fungerande styrning, fjädring och dörrar, motorhuv och bagagelucka som kan öppnas. Detaljerade motorrum och interiörer som verkligen fångat förebildernas utförande.

Sortimentet från de båda tillverkarna har i huvudsak omfattat modeller i skala 1:24,  även om företagen även haft en viss tillverkning i skalorna 1:43 och 1:18. Idag har produktionen av modeller från både Franklin Mint och Danbury Mint upphört. De detaljrika modellerna blev med åren allt dyrare och med stigande priser minskade efterfrågan till den grad att det inte längre fanns förutsättningar att bibehålla en så omfattande produktion.

Idag är modellerna eftertraktade samlarföremål. Hans Bjelkhagen insåg genom sitt eget samlande att det fanns ett stort intresse på den svenska marknaden för modeller av amerikanska bilar. Det gjorde att han startade den egna webbutiken USA Modellbilar, en verksamhet helt fokuserad på samlarmodellerna från Danbury Mint och Franklin Mint.