Bygget av en ”gladveranda”

Glasverandan är ett vanligt inslag på äldre byggnader. Men hur skapas den i modell? Inspireras till ditt eget ”gladbygge” genom att följa bygget av en glasveranda till Mjölnarbostaden i Nya Rossberga.

I Allt om Hobby nummer 2, 2018, beskrev jag planerna på en utbyggnad av min modelljärnväg ”Morshyttan-Rossberga 1959”. Hur har det då gått med dessa planer?
Jodå, utbyggnaden som jag kallar ”Nya Rossberga” är ganska långt framskriden och jag håller nu på att byta ut mina provisoriska husmockuper mot ”riktiga” modeller, se nästa sida.
Ett av mina senaste hus är mjölnarbostaden i Rossberga. Byggnaden har timmerfasad och är försedd med en utsmyckad glasveranda. Verandan är placerad på husets baksida, från betraktaren räknat, men den som böjer sig fram kan ändå se två av verandans tre sidor. Alltså måste jag i det här fallet bygga även baksidan på huset, vilket jag annars gärna undviker.
Huset uppmättes 2017 med ”mätstickemetoden”. Verandans mått blir dock lite osäkra eftersom jag, dumt nog, placerade min pinnpojkande svåger enbart framför långväggarna och inte framför verandan.

Ovanstående är inledningen på denna artikel. Artikeln i sin helhet finns att läsa i Allt om Hobby nr 1/2020. Ladda ner appen Allt om Hobby och köp numret digitalt eller beställ papperstidningen i vår webbutik.
 

Allt om Hobby nr 1/2020 fanns ute till försäljning under perioden mars-april 2020! Du kan fortfarande hitta tidningen i vissa välsorterade hobbybutiker och den går att beställa direkt av oss på förlaget. Priset är detsamma oavsett var du köper den. Klicka här för att komma till vår webbutik!

Du kan också prenumerera på Allt om Hobby! Då får du tidningen bekvämt hem i brevlådan sex gånger om året, och till ett lägre pris jämfört med att köpa lösnummer! Läs mer här: www.alltomhobby.se/prenumerera. Du kan även läsa tidningen digitalt i vår app. Läs mer här!