En tidning om modellhobby!

Allierad Sydafrikan

Våren 2016 annonserade Tamiya att de inom kort skulle släppa en helt ny M10 Mid Production och det dröjde inte länge innan Johan Augustsson fick tag på ett exemplar. Efteratt även ha fått ett Star Decals-ark, målades vagnen som en förlaga från Sydafrikanska1/11:a Anti Tank Regiment i Rom-området 1944.

Amerikanska M10 ’tank destroyer’ bestod av chassiet från enM4A2 medeltung stridsvagn och ett taklöst torn som vreds manuellt, och i vilket en 3-inch M7-kanon var monterad. Skytten siktade med antingen ett M51- eller M70G teleskopsikte, och det fanns även ett M12A4 panoramateleskop på högra sidan, för indirekt inskjutning på mål. M10:an hade plats för 54 granater; 48 av dessa nere på 4 rack i karossen och ytterligare 6 i bakre delen av tornet. Den amerikanska pansarvärnsdoktrinen ansåg att hastighet och eldkraft var viktigare än bepansring och detta resulterade i att M10:ans pansar var tunt; bara mellan 9.5 och 57.2 mm, vilket gjorde den sårbar för tyskt pansarvärn. Vagnen drevs av två Detroit Diesel 6-71-motorer kopplade till en gemensam drivaxel och producerade 375hk. Besättningen bestod av fem man; vagnchef, skytt, laddare, förare och radiooperatör/ andraförare.

Läs mer i Allt om Hobby nr 2/2017! Köp tidningen som lösnummer, starta en prenumeration eller ladda ner tidningen i vår app.

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.