En tidning om modellhobby!

Motorvagnen Y1

Av ett hundra byggda Y1- och YF1-motorvagnar finns idag bara en handfull kvar i trafik. Motorvagnarna har sedan de kom på 1970-talet använts över hela landet. Idag har beståndet minskat. Många motorvagnar har sålts utomlands men några gör fortfarande trogen tjänst på Inlandsbanan och hos länstrafikbolagen i södra Sverige.

Från början av 1950-talet och fram till 1970-talet hade dieselmotorvagnarna av Y6-generationen använts på de mindre trafikerade linjerna. Men hård tjänst gjorde att de flesta motorvagnar och släpvagnar började bli slitna. Många mindre trafikerade banor hade lagts ned, men man räknade ändå med att behöva ett hundratal dieselmotorvagnar i många år framöver. SJ fick ganska snabbt pengar för att köpa 100 dieselmotorvagnar. Man konstaterade snart att det skulle vara svårt att konstruera och bygga nästa generations motorvagnar inom landet.

Läs mer i Allt om Hobby nr 1/2017! Köp tidningen som lösnummer, starta en prenumeration eller ladda ner tidningen i vår app (en tjänst som kommer under våren).


Leave A Reply