En tidning om modellhobby!

En svensk bulldog

Tarangus fortsätter att släppa modeller av svenska förebilder och den senaste i raden är Scottish Aviations lilla Bulldog, i Flygvapnet känd under beteckningen SK61. Anders Isaksson bygger, maskerar och målar, för att därefter maskera och måla lite till, för att här kunna ge sin beskrivning av hur det var att färdigställa Tarangus modell.

Såvitt jag vet är Tarangus modell den första injektionsgjutna modellen av denna flygplanstyp i skala 1/48. Tidigare har åtminstone Airfix gjort en Bulldog i skala 1/72 och utifrån de byggda modeller jag sett så verkar den byggsatsen vara ganska hyfsad. Men detta ska ju handla om Tarangus senaste alster och liksom Tarangus övriga modeller (Viggen undantagen) är Bulldogen en kortseriegjutning och några mindre delar kan därför upplevas som en aning grova med en del extra gjutskägg och mindre misspassningar här och där. Förebilden är ju ett relativt litet flygplan och blir väldigt behändig även i skala 1/48, vilket betyder att alla delar får plats på en och samma gjutstam. Som vanligt för en kortseriemodell saknar delarnas fogytor de vanliga styrtapparna vilket betyder att man bör vara lite extra noggrann så att allt passar ihop rätt och riktigt.

Läs mer i Allt om Hobby nr 1/2017! Köp tidningen som lösnummer, starta en prenumeration eller ladda ner tidningen i vår app (en tjänst som kommer under våren).Leave A Reply